NOUTATI RO IT

Raport servicii sociale 2012

Laborator Educativ Scolar

 • 35 copii si tineri
 • Activitati: teme, programe educative, activitati practice

Laborator Educativ Ocupational

 • 30 persoane
 • imitarea unui loc de munca in unul din ateliere Fundatiei (croitorie, debitare lemn)

Comunitatea Miani

 • activitati: teme, programe educative si administrative
 • iesiri in aer liber

Animatie - jocuri, cantece si dansuri, activitati diverse 500-600 copii

 

Semiautonomie

 • 8 tineri
 • asistati de un educator, tinerii invata sa se autogospodareasca

Adapostul de noapte pentru copiii si tinerii strazii

 • 12 tineri vara, 20 iarna
 • Activitati: alfabetizare, igienizare, integrare in Leo sau Les, in functie de capacitatile fiecaruia

Formare voluntari - 25-30 voluntari

Magazie de ajutoare - 500 familii

Cabinet medical si punct farmaceutic - 2000 pacienti

Cantina - 50-90 portii de mancare zilnic

Proiecte in curs

1. Fotografia mea e vocea ta

Proiectul "Fotografia mea e vocea ta" va fi implementat in perioada 03.09.2012-31.10.2013 in parteneriat cu un grup informal de tineri din zona Milano (Italia). 30 de tineri din Romania si Italia vor dezbate si vor analiza marginalizarea, efectele acesteia si vor propune solutii de combatere a acestei probleme sociale. Principalele activitati ale proiectului sunt: sesiuni concomitente de photovoice in Romania si Italia; Workshop-Reflectie, dialog, evaluare- Romania; workshop "Mesajul"-Italia; expozitii concomitente in Romania si Italia.Proiectul se va finaliza cu editarea brosurii "Fotografia mea e vocea ta", care va cuprinde cele mai sugestive poze si povesti si mesajul participantilor.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana, prin intermediul programului Tineret in Actiune, Sub-Actiunea 1.2- Initiative ale tinerilor.

2. Reabilitare Adapost de noapte

Proiecte viitoare

1. Infiintarea unei intreprinderi sociale

2. Finalizarea lucrarilor la centrul social de pe strada Hortensiei

3. Crearea de noi parteneriate pentru dezvoltarea serviciilor oferite

Decembrie 2012

Copiii si tinerii au inceput pregatirea colindelor si a scenetei de Craciun. Datorita colaboratorilor Fundatiei, a sosit si Mos Nicolae...

Sub indrumarea parintelui Albano Allocco, a inceput pregatirea spirituala de Craciun.

Copiii si tinerii:

 • au colindat institutii si sponsori
 • au transmis gandurile lor bune prin intermediul felicitarilor de Craciun realizate de ei insisi
 • ne-au incantat cu un spectacol de Craciun

...iar la final, au primit pachete cu alimente, realizate cu sprijinul persoanelor cu suflet, si, bineinteles daruri de la Mos Craciun.

Anul 2012 s-a incheiat cu o petrecere, la Centrul Social din Ferneziu, la care au participat voluntari, angajati si beneficiari ai Fundatiei.

Noiembrie 2012

Incep atelierele pentru confectionarea obiectelor decorative specifice Craciunului. Au fost organizate cateva expozitii cu vanzare la biserica “Sf. Nicolae”

Octombrie 2012

 • Continua colaborarea cu Cora Baia Mare, 12 tineri participand la un stagiu de munca timp de 2 saptamani.

 • Este amenajat Centrul de zi intr-o sala situata la parterul Adapostului de noapte.

 • Halloween la Cora Baia Mare

Septembrie 2012

 • La Husi, a avut loc tabara anuala de formare a voluntarilor.

 • Fundatia de Voluntari Somaschi elibereaza punctul de lucru, situat in Baia Mare, str. Republicii, nr.8 (Internat 2, Colegiul Tehnic “Carmen Sylva”) unde functiona Centrul de zi, Punctul farmaceutic, Cabinetul medical, magazia de ajutoare si birourile administrative.

  Astfel din motive obiective (lipsa spatiului), Centrul de zi a functionat o perioada in incinta Comunitatii Miani, iar celelalte servicii, care functionau inainte in spatiile Colegiului, au fost suspendate

 • Cora Baia Mare doneaza Fundatiei de Voluntari Somaschi suma de 16.600 lei.Este vorba de banii donati de clientii Cora, in campania “Doneaza, fiecare leu conteaza” si sponsorizarea oferita de Cora Baia Mare.

Tabara de vara, Iulie-August 2012

Timp de o saptamana, voluntarii au animat tabara de vara organizata la scoala 12 Dr. Victor Babes Baia Mare.

La sfarsitul lunii au ajuns primele grupuri de voluntari italieni.

Pe tot parcursul lunii august voluntarii romani si italieni au desfasurat diverse activitati: animatie in comunitati sarace, sortare imbracaminte si incaltaminte pentru donatii, confectionare pachete cu alimente, donatii, au reconstruit o casa distrusa intr-un incendiu, au facut mici reparatii la cateva case ale familiilor sarace din Ferneziu si la Comunitatea Miani.

Cora en Fete, Iunie-Iulie 2012

In lunile iunie-iulie, 18 tineri au participat la un stagiu de munca la terasa Cora en Fete, iar ulterior 5 dintre acestia au fost angajati de Cora.

Ziua Copilului, 1 Iunie 2012

Cu ocazia Zilei Copilului - 1 Iunie, voluntarii Fundatiei au facut animatie, ateliere si face-painting cu copiii prezenti in Cora.

Doneaza, fiecare leu conteaza, Iunie 2012

Fundatia de Voluntari Somaschi este aleasa a fi beneficiarul campaniei Doneaza, fiecare leu conteaza, organizata de Cora in perioada iunie-august 2012.

Colaborare cu Cora Baia Mare, Mai 2012

Voluntari ai Fundatiei, impreuna cu angajati Cora participa la organizarea evenimentului Transylvania Dance Cup.

Tabara de formare la Husi, Aprilie 2012

Voluntarii Somaschi din Baia Mare si cei din Targoviste au participat la o tabara de formare la Husi.

Obiecte cu tematica specifica sarbatorilor de Paste, Februarie-Martie 2012

Tinerii si copiii din Fundatie, impreuna cu educatori si voluntari, au confectionat martisoare si obiecte cu tematica specifica sarbatorilor de Paste, care au fost comercializate in cadrul unei expozitii cu vanzare ce a avut loc in mall-ul baimarean.

Banii stransi au fost folositi la finantarea activitatilor Fundatiei.

Jubileul 500 de ani de la eliberarea Sf. Ieronim Emiliani , Februarie 2012

Pe langa alte manifestari prilejuite de jubileul 500 de ani de la eliberarea Sf. Ieronim Emiliani - fondatorul Somaschi si patronul universal al orfanilor si al tinerilor abandonati, Fundatia de Voluntari Somaschi a organizat o seara informala cu angajatii, voluntarii si beneficiarii.

In cadrul acesteia a fost prezentata viata sf. Ieronim, s-a celebrat sf liturghie si totul s-a incheiat cu cina pregatita de educatori si voluntari.

Craciun 2011

In saptamana Craciunului, tinerii au prezentat un spectacol si ne-au colindat la Biblioteca Judeteana "Petre Dulfu" din Baia Mare. Au fost rasplatiti cu daruri aduse de Mos Craciun.

Targul de Voluntariat, Decembrie 2011

Activitatea face parte din proiectul Voluntar impotriva discriminarii, finantat prin programul Tineret in Actiune si implementat in parteneriat de Fundatia de Voluntari Somaschi si Centrul pentru Dezvoltare Durabila Greentin.

A fost un eveniment unic, deoarece in Baia Mare nu s-a mai organizat inainte un astfel de targ.Au participat 23 de organizatii. Targul a avut loc la parterul Mall-ului din Baia Mare.

Fiecare organizatie a avut un mic stand de prezentare a activitatilor pe care le desfasoara.

In cadrul Targului a avut loc Gala Voluntarului, organizata de DJST Maramures, in cadrul careia primarul Baii Mari, Catalin Chereches, a premiat cei mai buni voluntari din fiecare organizatie.

Totul s-a incheiat cu un spectacol senzational de fachirism.

 

Caravana Voluntariatului

Parte a proiectului Voluntar impotriva discriminarii, Caravana Voluntariatului a inceput in luna octombrie si s-a incheiat in luna decembrie 2011. Practic, voluntarii s-au deplasat in mai multe sate si orase mai mici, unde au promovat animatia ca metoda de voluntariat.

Seminarul 8 motive pentru a fi voluntar, Septembrie 2011

Activitate a proiectului Voluntar impotriva discriminarii, seminarul s-a desfasurat timp de 2 zile la Centrul de Tineret al DJST Maramures.

Au participat voluntari din mai multe organizatii, consilieri parlamentari, deputati si reprezentanti ai institutilor publice care se ocupa de tineri.

Pe parcursul celor 2 zile participantii au identificat si dezbatut diverse probleme cu care se confrunta societatea in care traim si au gasit cateva forme de voluntariat care pot contribui la rezolvarea acestor probleme.

JMJ Madrid, August 2011

Colaboratorii romani ai Congregatiei Padri Somaschi au fost invitati sa participe la JMJ Madrid 2011 (intalnirea tinerilor cu Papa Benedict al XVI-lea).

 

A fost o experienta extraordinara deoarece tineri din Spania, Italia, Romania, Mozambic au muncit, s-au rugat si au cantat impreuna. Nu in fiecare zi ne este dat sa vedem 2 milioane de tineri pacifisti adunati in acelasi loc.

Formarea voluntarilor

In luna iulie 2010, timp de o saptamana, 20 de voluntari ai Fundatiei au participat la un curs de formare, alaturi de alti 80 de voluntari din Husi, Targoviste, Ungureni si Milano (Italia). Formarea a avut loc la sediul Fundatiei Padri Somaschi, iar activitatile de animatie s-au desfasurat in doua cartiere din Targoviste si in doua localitati invecinate.

Animatia consta în jocuri si cântece, desfasurate cu scopul de socializare si integrare a grupurilor vulnerabile, in special rromi. In vara anului 2010 voluntarii nostri au desfasurat activitati de animatie in diverse locuri publice:

1 iunie - in Parcul Tineretului din Baia Mare, alaturi de copii aflati in plasament si de cei care se jucau in parc.

August 2010 - în colaborare cu un grup de voluntari din Bergamo - Milano (Italia): la Scoala nr. 5 , la Scoala din Ferneziu si in comunitatile de rromi de la Finteusu Mic si Coltau.

August 2010 - alaturi de reprezentanti ai firmei Hello Kitty, de copiii internati si de cadrele medicale de la sectia pediatrie a Spitalului Judetean Constantin Opris; cu aceasta ocazie s-au impartit cadouri copiilor internati si s-au donat materiale sectiei.

Tabara la mare - august 2010

Copiii din cadrul programelor fundatiei au petrecut 10 zile la Navodari, alaturi de educatorii lor si cativa voluntari.

Festivalul Tinerilor pentru pace Torino (Italia) - octombrie 2010

Un grup de 70 de tineri format din copiii nostri, educatorii lor si voluntari din Baia Mare, Husi, Targoviste si Ungureni au participat la a treia editie a acestui festival.

Impreuna cu alti zeci de mii de tineri veniti din alte tari au tras un semnal de alarma lumii, pentru indiferenta fata de problemele mondiale (saracie, abuz, discriminare).

Tinerii vor sa comunice nu prin slogane si insulte, ci prin povestile lor, prin propunerile lor, prin implicarea lor.

Va fi redactat un document care va fi trimis autoritatilor civile si religioase din mai multe tari, care va deveni proiectul de lucru al tinerilor pacii, pentru urmatorii ani.

Detalii: www.mondialedeigiovani.org

Conferinta cu tema Abandonul la copii - intre normativitate si situatia concreta, 27-28.11.2010

Copyright © 2007 - 2024 Fundatia de Voluntari Somaschi
Realizat de siteuriweb.com