ADAPOSTUL DE NOAPTE RO IT


Adapostul de noapte

Este un punct de referinta si formare de legaturi intre beneficiarii cu situatii sociale grele si servicii sociale teritoriale (SPASS, Politia de proximitate, ONG, Primaria etc.).

Adapostul de noapte nu este o casa tip familial sau comunitate este un centru de rezidenta temporar. Beneficiarii adapostului nu au o perioada determinata de sedere in centru, dar echipa educativa incearca sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru fiecare beneficiar pentru a se putea reintegra in familiile de origine sau case de tip familial,centru maternal sau locuinte sociale.Adpostul de noapte ofera beneficiarilor o masa calda sau rece pe zi, dus,loc de dormit Le sunt oferite doar aceste lucruri pentru a-l putea determina pe beneficiar sa nu doreasca sa stea prea mult la adapost,sa-si caute un loc mai bun nevoilor sale.


Obiective

Echipa educativa are ca scop rolul de a-i face pe beneficiari sa constientizeze care sunt nevoile lor,sa stie sa se exprime coerent,clar iar impreuna cu educatorii sa caute solutii mai bune pentru un trai mai bun.Echipa educativa raspunde urgent nevoilor de siguranta a beneficiarilor,incearca impreuna cu acestia sa distruga apartenenta vietii de pe strada, sa le creeze o imagine negativa asupra strazii si dorinta de a imbunatati apartenenta intr-o societate "reala".Pentru a realiza aceste lucruri fiecare beneficiar trebuie sa-si recapete increderea in sine,in capacitatile sale.


Estimam in jurul a 100 numarul tinerilor care traiesc pe strada. In general, tinerii traiesc organizati in grupuri sau "bande". In prezent exista intre 5-6 astfel de grupuri in Baia Mare. Exista cateva cazuri de tineri care traiesc complet izolati de restul grupurilor.

Toate categoriile de varsta sunt reprezentate. Cei mai numerosi sunt tinerii cu varste cuprinse intre 8 si 24 ani. Exista si bebelusi care traiesc in strada si "isi insotesc" parintii sau altii membrii ai familiei in activitatile acestora, majoritatea cazurilor pentru cersit.

Majoritatea acestor tineri sunt de etnie rroma, care fac parte din cea mai saraca categorie a populatiei din imprejurimile orasului Baia Mare.

Un procentaj de 80% dintre copiii strazii, din Baia Mare au parinti. Unii dintre acestia se intorc seara la familie aproximativ 90%, iar restul dorm pe strada. Majoritatea celor care dorm pe strada au plecat de acasa din cauza violentei in familie, abuz fizic sau sexual din partea unui parinte, dorinta de libertate. Tinerii care se intorc seara acasa, sunt pusi de parinti sa cerseasca sau sa se prostitueze, acestia se pot intoarce acasa numai daca au adunat o anumita suma de bani.

Unele din nevoile beneficiarilor, identificate cu ajutorul Unitatii Mobile si Adapostului de noapte:

  • Gasirea unui loc de dormit, pentru cei care nu au unde sa locuiasca;
  • Legalizarea situatiei administrative (baza pentru re-scolarizare si gasirea unui medic de familie);
  • Ajutor la intocmirea actelor de identitate sau reinnoirea acestora;
  • Incercarea de reintegrare a tinerilor din familiile din care provin;
  • Scolarizare sau cursuri de formare profesionala pentru a se putea reintegra in societate;
  • Gasirea unui loc de munca;
  • Ameliorarea starii de sanatate si a igienei.




Beneficiari

  • Beneficiarii adapostului de noapte sunt minori si adolestenti care traiesc permanent pe strada si dorm in conditii precare (gari, parcuri, blocuri parasite etc.) si se afla intr-o situatie de risc si abandon.
  • Au varsta cuprinsa intre 0 si aproximativ 20 de ani (copiii intre 0 si 3 ani sunt primiti impreuna cu mamele lor.
  • Beneficiarii adapostului sunt majoritatea copiii si adolescentii contactati prin U.M. in timpul iesirii de seara. Dupa o perioda de intalniri, daca copiii isi exprima dorinta de a parasi strada pe timpul noptii si indeplinesc criteriile de mai sus sunt incadranti in programul de primire.

Beneficiarii programului nostru sunt tineri care provin din zonele: Hatvan (20), McDonalds 1 (trei baieti care sunt frati), McDonalds 2 (15 tineri care locuiesc la Combinat), Piata Mare (10), Gara (20, din care 7 tineri vin la adapostul de noapte provizoriu din cartierul Ferneziu), Pirita (aproximativ 30-40) si cartierul Ferneziu.

Activitati in cadrul adapostului

In cadrul adapostului de noapte sunt posibile organizarea de activitati recreative, socializare si educative de diverse tipuri propuse de educatori sau de beneficiari cum ar fi:

  • mentinerea curateniei si igienei minime;
  • exercitii de alfabetizare de baza;
  • educatie sexuala si prevenirea bolilor venerice;
  • prevenirea si informarea asupra stupefiantelor;
  • cunoasterea si utilizarea banilor;
  • activitati de ascultare si consiliere din partea educatorilor;
  • activitati recreative de diverse tipuri nascute din imboldul creativitatii si promovarii minorilor;
  • initiative privind integrarea in comunitatea locala si sustinerea familiei de origine.

Efecte benefice la nivelul comunitatii

Modalitatile de informare a comunitatii privind activitatile si rezultatele acestora:

  • Prezenta U.M. pe teren este o continua sursa de informare, este vizibila pentru comunitatea locala. In cadrul acestui domeniu din proiect, activitatile care au fost desfasurate in verile trecute si care se vor desfasoara in continuare, sunt un mod de comunicare foarte eficient.
  • In colaborare cu Primaria Baia Mare, in Octombrie a fost organizat un Targ al Ong-urilor deschis tuturor, cu obiectivul de a prezenta activitatile si caracteristicile fiecarei organizatii. Datorita acestei intalniri, interesatii au avut posibilitatea de a face cunostiinta cu cateva activitati si resurse din oras si de a-si face publicitate. In viitor, odata cu cresterea activitatiilor U.M., vor fi organizate alte activitati pentru o mai multa implicare a populatiei din oras.
  • Din momentul in care la adapostul de noapte au fost primiti copiii din zona garii si din punct de vedere ca ei vin in continuare, zona respectiva este mai linistita si mai curata.

In judetul Maramures, proiectul acesta este unicul care se ocupa de copiii strazii chiar in mediul lor, incercand, prin U.M. si activitatile desfasurate cu comunitatea locala o cale pentru reintegrarea lor.

Fiind inceput numai de cateva luni trebuie lucrat in continuare la imbunatatirea proiectului cu ajutorul partenerilor, specialistilor si organizatiilor care lucreaza cu copiii strazii de mai mult timp. Acest lucru, pentru Fundatia de Voluntari "Somaschi", este o posibilitate foarte interesanta, la nivel de judet, pentru a lucra la o retea de servicii si metodologie comuna tuturor.

Copyright © 2007 - 2024 Fundatia de Voluntari Somaschi
Realizat de siteuriweb.com